CMS или собствена платформа?

В началото на работата по всеки нов интернет сайт трябва да се вземе едно важно решение: каква платформа ще се използва за страницата? Вариантите са многобройни, но може да се сведат до няколко отделни групи.

1. CMS

Името „Система за управление на съдържанието“ (CMS) е достатъчно ясно – това е софтуер за изграждане на уеб страници с пълно управление на съдържанието. Почти всички страници, които се правят в днешно време, са изградени върху такъв софтуер, но в по-тесен смисъл, когато кажем CMS, имаме предвид мулти-функционална платформа с голям набор от възможности.

В нашата практика, изборът ни на CMS е почти винаги WordPress. Защо харесваме WordPress вече разказахме в друга статия.

За кого е подходяща: WordPress CMS е подходящ избор за почти всички стандартни интернет страници: страници представящи марка или продукт, корпоративни страници, медии, малки и средни онлайн магазини, страници за обяви или други подобни услуги. Такъв сайт се администрира много лесно, а също е с най-ниска цена за разработване.

2. Специализирана платформа

Това също са CMS системи, които обаче са разработени за конкретна употреба и са подходящи само за нея. Най-честият пример са платформите за електронна търговия, като например Magento, Prestashop и други. Това, което ги отличава от мулти-функционалния CMS е, че предлагат повече функционалности за тази конкретна употреба.

Magento е най-популярната платформа, но я намираме за изключително бавна и морално остаряла, като същият проблем се среща и при повечето други популярни платформи. Надеждите ни за следващите години са насочени появата на качествена платформа върху Laravel.

За кого е подходяща: WordPress е перфектен избор за малък и средно голям магазин, но ако създавате голям магазин с хиляди продуктови единици, много трафик и голям брой поръчки, WordPress има своите недостатъци и ако бюджетът ви позволява е по-добре да се насочите към някоя специализирана платформа. Имайте предвид, че създаването на сайт с такава платформа е по-скъпо, а и доста по-трудно за техническа поддръжка и администриране във времето.

3. Собствена разработка

Собствена разработка означава платформата да бъде изградена от нулата (или почти от нулата – върху framework) за конкретните нужди на проекта. Това е най-скъпият вариант, тъй като изисква голямо количество труд от страна на програмистите. Но пък и единственият начин да получите точно това, което искате.

При подобни разработки предпочитаме да работим с Laravel – най-модерният PHP framework към днешна дата.

За кого е подходяща: Стандартното правило е следното: използвайте готов CMS за уеб страници, а собствени разработки за уеб приложения. Ако ще създавате „новия Facebook“ или „новия Uber“ трябва да започнете от нулата и да изградите платформа за вашите конкретни нужди.