Стартиране на онлайн бизнес

Интересувате се от възможността да стартирате бизнес в интернет? Тази статия ще ви даде основната информация за това как да започнете свой бизнес в интернет, а в следващи страници ще навлезем и в повече детайли.

Бизнесът в интернет може да се започне с много малко средства и ограничено време, така че е подходящ както за млади предприемачи, които искат да „се пробват“, така и за хора с работа, които желаят да уплътнят свободното си време, или пък търсят допълнителен източник на доходи. Друго предимство на интернет бизнеса е възможността за скалиране – лесно може да го разширите или смалите по всяко време.

Как може да се печели в интернет?

Има разнообразни възможности, но тук ще се спрем на някои от основните бизнеси в интернет.

1. Интернет магазин
Това е най-популярният интернет бизнес. Може да продавате стоки, които сами произвеждате, или да продавате стоки, които взимате от друг производител или дистрибутор. Интернет магазина предоставя добри възможности за бързо достигане на приличен оборот, но и изисква голяма начална инвестиция – сайт, стока (някои фирми могат да ви я дадат на консигнация), опаковки, реклама и др. Не е задължително да продавате нещо, което никой друг не продава в интернет – може да просто да откриете слабостите на съществуващи магазини и да продавате същите неща по-добре.

2. Уеб услуга
В тази категория слагаме всички виртуални услуги, които пренасят съществуващи услуги онлайн, или създават изцяло нови ниши. Такъв е например Супердок – сайт за онлайн резервация на преглед при лекар. За да стартирате такъв бизнес е нужно да имате не само много добра идея, но и знанията и уменията да я развиете. Началната инвестиция е средно голяма (зависи от сложността на уеб приложението, което трябва да се изработи), но истински голямата инвестиция най-често е вашият собствен труд, а бизнесът ви може да започне да носи приходи чак след година или повече.

3. Информативен сайт или блог
Може да стартирате сайт на някаква тема, по която имате солидни познания, да създадете голям обем качествено съдържание, което да ви носи приходи. Сайтът може да бъде на популярна тема, да има много посетители и да печелите от реклама, или пък да бъде много нишов, да има много малко посетители, но те да плащат добре за достъп до съдържанието ви.

4. Приложение за телефон
Тук всичко е ясно – създавате интересно приложение за телефон и печелите от него. Средата обаче е силно конкурентна и създаването на печелившо приложение е все по-трудно.