Софтуер за уеб дизайн: Photoshop или вектор?

Photoshop продължава да бъде най-използваният софтуер за уеб дизайн в България. Което е грешка, защото програмата далеч не е най-подходящата за целта.

Преди години интернет страниците бяха статични, а пълните спецификации на html езика можеха да се поберат на 2-3 страници. CSS все още беше в лабораториите. Начинът да направиш красива страница с много цветове и графични ефекти беше чрез картинки – gif и jpg файлове. Все още нямаше и web fonts (онлайн шрифтове), поради което дори заглавия, менюта и други текстови елементи бяха всъщност GIF файлове. Популярността на Photoshop датира от – когато трябва да боравиш с толкова много картинки това е логичен избор на софтуер.

Въпросът е, че днес е 2015-та година и уеб сайтовете се правят по съвсем различен начин. HTML5 и CSS3 ни дават безкрайно много възможности за възпроизвеждане на всякакви графични елементи и единствената употреба на картинките е… за снимки. По същество HTML5 и CSS3 са векторни езици – тоест, информацията в тях се записва и след това се чертае от браузъра върху монитора не пиксел по пиксел, а чрез вектори. Именно за това, употребата на векторен софтуер при създаването на дизайна е много по-логична от употребата на пикселен софтуер като Photoshop. При пикселен софтуер, когато програмистът създава дизайн шаблоните за една интернет страница, той ще трябва да конвертира непрекъснато информацията от пиксел във вектор – нещо, което става бавно и трудно във Photoshop.

Най-популярният векторен дизайн софтуер в света е Illustrator. Той е напълно подходящ за уеб дизайн, но от Adobe имат и специализирано векторно приложение за уеб дизайн – Fireworks. Fireworks може би вече е задминал по популярност Photoshop в световен мащаб, но в България все още не се използва толкова масово.

Тук идва обаче факторът цена. Софтуерът на Adobe е скъп, без да предлага нещо толкова по-ексклузивно от конкурентите. Цената на Photoshop към момента е около 500 лв годишно! Ако работите на Mac OS имате далеч по-евтини алтернативи. Sketch е много популярен софтуер за уеб дизайн, чиято цена е само 99 евро еднократно. Pixelmator е много стойностна алтернатива на Photoshop, която струва само 30 евро, освен това има и много добър vector mode. Graphic (преди се наричаше iDraw) също е добра опция за векторен дизайн на цена от 25 евро. На практика може да оборудвате една работна станция с Pixelmator (пикселен и векторен дизайн), Sketch (векторен уеб дизайн) и Coda (страхотен софтуер за писане на код, 99 евро) за около 500 лева, еднократно.