WordPress плъгин за URL транслитерация

Ако използвате WordPress вероятно сте забелязали, че платформата автоматично създава адрес за всяка нова публикация, като използва въведеното от вас заглавие. Това означава, че когато качвате съдържание в сайт на български език, автоматично генерираният адрес също ще бъде на кирилица. Примерно от типа на:

domain.com/веселин-маринов-ще-пее-в-ндк/

 
Това не е особено функционално. Първо, защото универсалната азбука на интернет е латиница и хората са свикнали адресите да бъдат с латински букви. Второ, и по-важно, защото често при copy-paste (например като искате да пратите линк към приятел) адрес с букви на кирилица се превръща в нещо такова:

domain.com/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D0%B5-%D0%B2-%D0%BD%D0%B4%D0%BA

 
За това и създадохме плъгин, който автоматично транслитерира адреса от кирилица на латиница, спрямо официалните правила за това. Ръчната промяна на адреса в WordPress е възможна, разбира се, но защо да трябва всеки път да го правите ръчно, след като може да става автоматично? Дори и ако управлявате внимателно адресите си и не желаете те да повтарят едно към едно заглавието на страницата, то този плъгин пак може да ви бъде полезен – въвеждате желаните думи за адреса на български език, след което те автоматично се транслитерират към латински букви.

Линк към плъгина на wordpress.org: Bulglish Permalinks